Een familieopstelling start altijd met jou als vraagsteller en je persoonlijke vraag. De vraag kan gaan over iets waar je tegenaan loopt in jouw leven en waar je graag meer over wil weten. Zodat je inzicht krijgt (in je patronen) en het anders kan gaan doen.
Voordat we daadwerkelijk starten met de opstelling, hebben we eerst een gesprek waarin we helder proberen te krijgen welke vraag of thema je wilt inbrengen.
We kiezen samen (de begeleider en de vraagsteller) elementen uit die relevant zijn voor de familieopstelling. Bijvoorbeeld familieleden, zoals vader, moeder, oma en opa, maar het kan ook een ander element zijn, zoals een onvervuld verlangen of een emotie.
Zijn de elementen duidelijk, dan kiest de vraagsteller de representanten voor de familieleden of elementen. De representanten nemen een plek in de ruimte in. De begeleider vraag de representanten naar hun ervaringen.
Een familieopstelling werkt door
De ervaring is dat de familieopstelling na afloop nog een tijdje ‘doorwerkt’. De inzichten landen in de periode daarna.
Representanten
Iedereen kan representant zijn. Je hoeft geen ervaring met of kennis over familieopstellingen of systemisch werk te hebben. Het gaat vanzelf. Het bijzondere van representant zijn, is dat het vaak ook inzicht kan geven over je eigen thema’s of vragen die je hebt.